tabla scolara mobila 180x100 dst16.1

Tabla scolara magnetica. Care sunt avantajele lor în procesul educational?

Tabla scolara este unul dintre cele mai importante instrumente folosite in procesul educational. Este locul in care este prezentata lectia si locul in care elevii isi pot da frau liber imaginatiei sau isi pot prezenta cunostintele.

Daca in urma cu cativa ani exista un singur tip de tabla, realizata din sticla, pe care se putea scrie doar cu creta alba si colorata, astazi au aparut o multime de alte optiuni, care mai de care mai interesante.

Cele mai populare table scolare sunt cele magnetice. Acestea sunt mult mai usor de folosit decat clasicele table din sticla, pot avea tot felul de dotari interesante si au o multime de avantaje.

Ce dotari pot avea tablele magnetice?

1. Sunt dotate cu un spațiu magnetic, pe care se pot prinde diversi magneti destinati prezentarilor;

2. Pot fi rotative, in asa fel incat sa poata avea doua tipuri de suprafete;

3. Pot fi mobile, pentru a putea fi deplasate cu usurinta dintr-o parte in alta;

4. Pot fi rabatabile. O tabla magnetica rabatabila este o solutie moderna, care ajuta la economie de spatiu in incapere;

Daca se doreste utilizarea cretei, tabla magnetica permite inclusiv acest lucru. Exista table verzi, pe care se poate scrie atat cu creta, cat si cu markerul.

Care sunt principalele avantaje ale tablelor magnetice?

  • Sunt mult mai sanatoase decat cele cu creta. In timp, s-a ajuns la concluzia ca praful de creta poate sa afecteze destul de grav sanatatea profesorilor si sanatatea elevilor. Exceptand cazul in care se doreste expres folosirea cretei, tabla magnetica poate fi scrisa cu un marker special si poate fi stearsa cu un burete special. In felul acesta se elimina orice fel de praf si se elimina carpa umeda, plina de bacterii;

  • Au o durabilitate crescuta. Daca se alege o tabla magnetica de buna calitate, realizata din materiale premium, aceasta poate sa reziste fara probleme pentru mai multe generatii. In general, tablele magnetice sunt realizate din melamna, portelan sau sticla temperata, care rezista foarte mult timp, exceptand situatiile in care sunt supuse unor socuri fizice puternice;

  • Pot fi folosite in mai multe moduri. Tablele magnetice pot fi folosite atat ca suprafata de scris, cat si ca panou magnetic sau chiar suport pentru imaginea unui proiector.

  • Sunt ursor de utilizat si pot fi mutate dintr-o parte in alta a salii de clasa, ceea ce ofera o flexibilitate foarte mare;

  • In general, costurile de achizitie pentru o tabla magnetica sunt destul de mici. De asemenea, costurile de achizitie a markerelor si a buretilor necesari pentru stergerea markerelor sunt mici. Evident, accesoriile sunt ceva mai costisitoare decat banala creta, insa investitia este una cat se poate de motivata de faptul ca tabla magnetica este mult mai sanatoasa.

Ce trebuie avut in vedere la alegerea tablei magnetice?

table scolare tipuri

In primul rand, trebuie sa se aleaga materialul din care este realizata tabla si modul in care va fi montata. Exista table care pot fi agatate ca un tablou pe perete, pot fi prinse in colturi rigide sau fot fi prinse intr-o rama si plimbate pe roti prin clasa. De asemenea, trebuie sa se tina cont de inaltimea tablei, care trebuie sa fie adaptata la inaltimea elevilor si de modul de predare. Pentru profesorii care doresc cursuri dinamice, o tabla rotativa s-ar putea sa fie foarte potrivita.